Upprepning och att skriva av ska vara bra för att lära sig har jag hört!!


Ja som de flesta nu vet ska jag ta eu-moppekort och då var det tydligen så att man var så illa tvungen att plugga lite trafikregler och olika vägmärken för att kunna klara det hela. Och någonstans har jag hört att man ska upprepa och skriva det man läser för att bättre komma ihåg. Så då tänkte jag att jag skriver ner lite här, då har ju jag gjort både lite nytta och nöje på samma gång! Jo jag är knäpp det vet jag, men det bjuder jag på! Here goes....

Högerregeln; saknas vägmärken eller andra anvisningar skall du lämna trafik från höger företräde.

Väjningsplikt; Vägmärke och vägmarkering visar var väjningsplikt finns.

Stopplikt; Vägmärke och vägmarkering visar var stopplikt finns.

Huvudledsregeln; När du närmar dig en huvudled skall du lämna företräde. Du ser det på vägmärke/vägmarkering.
När du kör på huvudled, ser du det på vägmärket. Efter varje korsning skall ett nytt huvudledsmärke vara uppsatt. Ofta ser du vägmärket innan du upptäcker korsningen. Du måste ha uppsikt vid alla korsningar för alla ser inte dig!!

Utfartsregeln; när du kör ut på en väg från: bensinstation, parkeringsplats, gågata, gårdsgata, cykelbana, garage, fastighet, tomt, stig, äroväg, teränng, startar från vägkanten, vägrenen, måste du lämna företräde åt andra fordon på vägen.

Bussregeln; Där hastigheten är 50km/h eller lägre, måste förare som närmar sig busshålsplats, lämna företräde åt buss som ger tecken med körriktningsvisare.

Svängregler; Före sväng måste du lämna företräde åt mopedister, cyklister och gående som korsar den körbana du svänger in på. Du skall vara uppmärksam på den trafik som kommer bakom och vid sidan om dig. Titta vad som finns där innan du påbörjar en sväng. Vid vänstersväng måste du vara extra uppmärksam och lämna företräde åt mötande trafik.

Stopplikt; Vid vägmärket STOP måste du stanna helt och lämna företräde. Stanna vid stopplinjen. Saknas stopplinje (t.ex grusväg) skall du stanna där du ser och syns. Alla fordon skall stanna vid stopplinjen (även om de stannat tidigare i kö).

Och så står det lite till på papperet jag skulle lära mig utantill men det orkar jag inte skriva upp här, då dör ni ju av tristess! Om ni inte redan gjort det förstås.

Nu ska här pluggas vägmärken och trafikregler. På fredag ska jag till körskolan och se om kunskaperna har gått in i skallen eller inte. Haha, kan femtonåringarna så borde ju jag med kunna! Köra är ju inga problem, men köra lagligt kanske är det.....

Annars då? Jo livet leker med en som vanligt. I helgen var ju svägerskans 80-talsfest (trettioårsfirande). Vi hade svidat om och gjort oss så fina (läs fula) och drattade in vid sex i festlokalen. En massa glada människor kom inskuttandes efter oss och sen var festen i full gång med musik, mat och glada miner. Men med min vanliga otur så fick mitt huvud och min mage tuppjuck. Det ena ballade ur efter det andra och jag fick tyvär åka hem redan vid nio, inte ens fuller blev jag! Så medan de andra lekte lekar och blev berusade låg jag hemma med migrän och krääääktes och tyckte allmänt synd om mig själv. Att man aldrig lär sig hur man ska ta vara på sig själv innan man ger sig in i saker och ting. Har ju levt med mitt huvud sen jag var liten och borde vid det här laget ha lärt mig att mat, vila och vätska är A och O innan något roligt ska hända. Men i vanlig ordning så glömmer man bort någon sak och sen är det kört. Men men...bättre lycka nästa gång. De andra hade haft en helt ok kväll iallafall och det får man väl glädja sig åt. Bilder hann jag ju inte ta så många men ska försöka snika till mig lite kort från de andra som plåtade och lägga ut några smakprov här och på FB för de som vill se....Ser ni min fina åttiotalsfriss?

3 kommentarer:

Anonym sa...

voi voi
undrar om jag klarar ett körkort idag...kanske man skall ta det lite lungt med gasen så man inte riskerar att hamna på körskolan igen.....Lycka till Sandra !
och kram från faster Lotta

Lisandra sa...

oh så snygger du e på kortet:)

Anonym sa...

Inget kul med migrän gumman.. o som du vet så har vi ju samma "magsjuka".. Vet precis vad du talar om :(
Hade gärna bytt med dej i lördags och åkt hem tidigt.. Eller stannat hemma hela kvällen, (jag alltså, inte du)
Ha det gott.. HÖRS!

// Therese